Karl Erjavec za časopis DELO

  • -

Karl Erjavec za časopis DELO

Category : Novice

Fotografija osebe Karl Erjavec.Objavljamo odgovore📝 ministra za obrambo Republika Slovenij in predsednika stranke DeSUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije Karl Erjavec na vprašanja za slovenski nacionalni dnevni časopis Delo

 

Kakšno je vaše zdravstveno stanje, lahko delate polni delovni čas?

Zdravstveno stanje mi omogoča, da delam polni delovni čas in še več. Običajno delo ministra poteka preko polnega delovnega časa potem pa še dodatno delo, ki ga opravljam kot predsednik stranke DeSUS.

Kako gledate na projekt morebitnega združevanja liberalnih strank? Ste temu naklonjeni?

DeSUS je socialna stranka in ne liberalna stranka zato nismo naklonjeni povezovanju na liberalnih osnovah.

Kakšno je vaše stališče do ukinjanja dopolnilnega zavarovanja, menite, da velja podpreti predlog Levica, dopolnjen z amandmaji Stranka LMŠ? Zakaj?Kako bi uredili pokrivanje izpada prihodkov? Kako bi uredili zavarovanje za upokojence?

DeSUS podpira predlog ministra za zdravje in sicer prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v blagajno Zavoda za zdravstveno zavarovanje ter določitev prispevka glede na višino dohodka.
V DeSUS-u predlagamo 5 ali 6 razredov, progresivno glede na dohodek. Tisti, ki zaslužijo manj bi tako plačevali manj in tisti, ki zaslužijo več bi plačevali več.

Ali menite, da bi bilo treba poslanca Roberta Polnarja izključiti iz stranke zaradi “neposlušnosti”, saj pri LMŠ ne računajo več nanj kot na poslanca koalicije?

DeSUS je demokratična stranka in vsak poslanec ima pravico do svojega stališča. S poslancem g. Polnarjem bomo opravili dodatne pogovore in prepričan sem, da bomo našli skupno rešitev.

Če izgubite bitko za predsednika Desus, boste z ministrske funkcije odstopili – ocena namreč je, da oba v vladi ne bosta mogla ostati? Bi morebiti prestopili k drugi stranki v tem primeru?

Gre za hipotetično vprašanje in na to ne bom odgovoril. Član stranke DeSUS bom do konca.

Kako bi spremenili vodenje Desusa, ali sploh?

Vodenje DeSUS-a nameravam spremeniti tako, da bomo v prihodnje v vodenje vključevali čim več mlajših, izobraženih in sposobnih, predvsem pa lojalnih članov DeSUS, ki bodo sposobni zasedati najvišje vodilne položaje v stranki.
Tudi podpredsednikom nameravam dati večji pomen in določiti področja dela.
Ustanovili bomo tudi nekaj delovnih teles za posebna vprašanja, na primer vprašanja bivanja starejših, skrb za starejše, vprašanje dolgotrajne oskrbe in podobna vprašanja, ki tarejo starejšo generacijo.

Zakaj še vedno ni sprejet zakon o demografskem skladu?

Smo v zadnji fazi usklajevanja. Sprejet pa še ni, ker je med političnimi strankami preveč različnih kapitalskih interesov. V DeSUS-u zagovarjamo, da bi državno premoženje namenili za upokojence.

Zdi, da vaš program sploh ni razvojno naravnan, pač pa govorite le o “delitvi” denarja in solidarnosti, ki je obrnjena le v eno smer, proti sedanjim upokojencem, mladim pa ne zagotavlja praktično ničesar.

To ne drži. Naš program je razvojno naravnan in posebna pozornost je dana mlajšim. Dokaz za to je, da v okviru stranke DeSUS deluje podmladek Mladi DeSUS. Program stranke DeSUS je široko zastavljen, saj poleg tega, da se ukvarjamo s vprašanji okolja, kmetijstva energetike imamo še posebno gospodarsko komisijo, ki jo vodi diplomat in dolgoletni gospodarstvenik g. Saša Geržina, ki je tudi oče demografskega sklada.

Razmerje med pokojninami in plačami je treba popraviti – kako točno? več kot tri četrtine zaposlenih ima manj kot povprečno plačo, ki je okrog 1000 evrov, številčno razmerje med zavarovanci in upokojenci pa je vedno slabše…

Povečati plače in povečati odmerni odstotek za pokojnino, najprej najmanj na 63,5 %, kot predvideva zakon. V DeSUS se bomo tudi v prihodnje zavzemali, da se ta odmerni odstotek še naprej povečuje.

Zakaj ste Desus le enkrat vodili ministrstvo za delo, ste se temu resorju kot članica vlade izogibali ?

Ko bomo imeli ministra za finance bomo prevzeli tudi Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. To nam potrjuje izkušnja, ko je minister iz kvote DeSUS vodil Ministrstvo za delo. Nemogoče je realizirati zahteve za boljše pokojnine, višji regres, višje socialne transferje in…, če te ne podpre Ministrstvo za finance.

Na koliko bi dvignili najnižje pokojnine? Za kakšno dobo? – na koliko bi zvišali minimalno pokojnino za polno dobo? Koliko bi dali tistim, ki imajo danes 613 evrov pokojnine od prispevkov, ki so jih vplačevali? (Če je pokojnina, kot poudarja, pridobljena pravica in ne socialni transfer….)

Pokojnina za polno dobo bi morala omogočati, da si lahko vsak upokojenec plača oskrbo v Domu starejših občanov.

OSEBNA IZKAZNICA Kakšno je vašo premoženjsko stanje, koliko imate prihrankov, v čem, koliko nepremičnega in koliko premičnega premoženja, ocena njegove vrednosti? Kdaj ste postali član stranke Desus in član katere stranke ste bili v preteklosti?Koliko otrok imate? Kje ste bili rojeni? Kako skrbite za svojo formo (tek, fitnes…?) ter hobiji.

Moje premoženje je polovica družinske hiše in stanovanje ter nekaj prihrankov. V lasti imam tudi osebni avtomobil. Vrednost nepremičnin pa ne znam oceniti.
Član DeSUS-a sem od leta 2004. Imam 2 hčerki in psa. Rojen sem v Belgiji.

Vsak prosti trenutek izkoristim za družino in rekreacijo – tek, tenis, smučanje.

#KarlErjavec #DELO #DeSUSdela

Več v spodnjem članku:👇👇👇

https://www.delo.si/…/karl-erjavec-in-aleksandra-pivec-enot…


Najnovejši prispevki

Vreme pri nas